Dårlige sektorer forklart: Hvorfor harddisker får dårlige sektorer og hva du kan gjøre med det

Innholdsfortegnelse:

Dårlige sektorer forklart: Hvorfor harddisker får dårlige sektorer og hva du kan gjøre med det
Dårlige sektorer forklart: Hvorfor harddisker får dårlige sektorer og hva du kan gjøre med det

Video: Dårlige sektorer forklart: Hvorfor harddisker får dårlige sektorer og hva du kan gjøre med det

Video: Dårlige sektorer forklart: Hvorfor harddisker får dårlige sektorer og hva du kan gjøre med det
Video: 30 Ultimate Windows 10 Tips and Tricks for 2020 - YouTube 2023, September
Anonim
En dårlig sektor på en harddisk er bare en liten klynge av lagringsplass - en sektor - av harddisken som ser ut til å være defekt. Sektoren vil ikke svare på lese- eller skriveforespørsler.
En dårlig sektor på en harddisk er bare en liten klynge av lagringsplass - en sektor - av harddisken som ser ut til å være defekt. Sektoren vil ikke svare på lese- eller skriveforespørsler.

Dårlige sektorer kan oppstå på både tradisjonelle magnetiske harddisker og moderne solid state-stasjoner. Det er to typer dårlige sektorer - en følge av fysisk skade som ikke kan repareres, og en som følge av programvarefeil som kan løses.

Typer av dårlige sektorer

Det er to typer dårlige sektorer - ofte delt inn i "fysiske" og "logiske" dårlige sektorer eller "harde" og "myke" dårlige sektorer.

En fysisk eller hardt dårlig sektor er en lagringsplass på harddisken som er fysisk skadet. Harddiskens hode kan ha rørt den delen av harddisken og skadet den, noe støv kan ha løst seg på den sektoren og ødela den, en flashminnecelle i solid state-stasjonen kan ha slitt ut, eller harddisken kan ha hatt andre feil eller slitasje problemer som forårsaket at sektoren blir fysisk skadet. Denne typen sektor kan ikke repareres.

En logisk eller dårlig sektor er en lagringsgruppe på harddisken som ser ut til å ikke fungere som den skal. Operativsystemet kan ha forsøkt å lese data på harddisken fra denne sektoren og fant at feilkorrigeringskoden (ECC) ikke stemte overens med innholdet i sektoren, noe som tyder på at noe er galt. Disse kan være merket som dårlige sektorer, men kan repareres ved å overskrive stasjonen med nuller - eller i gamle dager utføre et lavnivåformat. Windows 'Disk Check-verktøy kan også reparere slike dårlige sektorer.

Årsaker til harde dårlige sektorer

Harddisken din kan ha blitt sendt fra fabrikken med dårlige sektorer. Moderne produksjonsteknikker er ikke perfekte, og det er en margin eller en feil i alt. Derfor sender solid state-stasjoner ofte med noen defekte blokker. Disse er merket som defekte og er remapped til noen av solid-state-stasjonens ekstra minneceller.

På en solid-state-stasjon vil naturlig slitasje til slutt føre til at sektorer blir dårlige ettersom de er skrevet til mange ganger, og de vil bli remapped til solid-state-stasjonen ekstra eller overforbetalt minne. Når solid state-stasjonens ekstra minne går tomt, vil drevets kapasitet begynne å falle ettersom sektorer blir ulæselige.

På en tradisjonell magnetisk harddisk kan dårlige sektorer skyldes fysisk skade. Harddisken kan ha hatt en produksjonsfeil, naturlig slitasje kan ha slått på en del av harddisken, stasjonen kan ha blitt droppet, noe som forårsaker harddiskens hode for å berøre tallerkenen og skade noen av sektorene, noe luft kan ha gått inn Det forseglede området på harddisken og støvet kan ha skadet stasjonen - det er mange mulige årsaker.

Image
Image

Årsaker til myke dårlige sektorer

Myke dårlige sektorer er forårsaket av programvareproblemer. For eksempel, hvis datamaskinen plutselig slår av på grunn av strømbrudd eller en trukket strømkabel, kan det hende at harddisken kan ha stengt i midten av skriveren til en sektor. I enkelte tilfeller er det mulig for sektorer på harddisken å inneholde data som ikke samsvarer med feilkorrigeringskoden - dette vil bli merket som en dårlig sektor. Virus og annen skadelig programvare som ødelegger datamaskinen din kan også forårsake slike systemproblemer og forårsake at myke dårlige sektorer utvikles.

Data tap og harddisk feil

Virkeligheten til dårlige sektorer bringer hjem et kjølende faktum - selv om harddisken din ellers fungerer som den skal, er det mulig for en dårlig sektor å utvikle og ødelegge noen av dataene dine. Dette er en annen grunn til at du alltid skal sikkerhetskopiere dataene dine - flere eksemplarer er det eneste som forhindrer dårlige sektorer og andre problemer fra å ødelegge harddiskens data.

Når datamaskinen merker en dårlig sektor, markerer den sektoren som dårlig og ignorerer den i fremtiden. Sektoren vil bli omfordelt, så leser og skriver til den sektoren vil gå andre steder. Dette vil dukke opp som "Reallocated Sectors" i harddisken S.M.A.R.T. analyseverktøy som CrystalDiskInfo. Hvis du hadde viktige data i den sektoren, kan det imidlertid gå tapt - muligens ødelegge en eller flere filer.

Noen dårlige sektorer indikerer ikke at en harddisk er i ferd med å mislykkes - de kan bare skje. Men hvis harddisken din raskt utvikler dårlige sektorer, kan det være et tegn på at harddisken din feiler.

Hvordan sjekke og reparere dårlige sektorer

Windows har et innebygd diskkontrollverktøy - også kjent som chkdsk - som kan skanne harddiskene dine for dårlige sektorer, markere hardt så dårlig og reparere myke dem for å gjøre dem brukbare igjen. Hvis Windows mener at det er et problem på harddisken din - fordi harddiskens "skitne bit" er satt - vil det automatisk kjøre dette verktøyet når datamaskinen starter. Men du er også fri til å kjøre dette verktøyet manuelt når som helst.

Andre operativsystemer, inkludert Linux og OS X, har også egne innebygde diskverktøy for å oppdage dårlige sektorer.

Image
Image

Dårlige sektorer er bare en realitet i harddisker, og det er generelt ingen grunn til å få panikk når du møter en.Du bør imidlertid alltid ha sikkerhetskopier av viktige filer, bare i tilfelle en dårlig bransje slår seg - og raskt utvikle dårlige sektorer kan absolutt tyde på harddiskfeil.

Anbefalt: