Slik bruker du en Antivirus Boot Disc eller USB-stasjon for å sikre at datamaskinen er ren

Innholdsfortegnelse:

Slik bruker du en Antivirus Boot Disc eller USB-stasjon for å sikre at datamaskinen er ren
Slik bruker du en Antivirus Boot Disc eller USB-stasjon for å sikre at datamaskinen er ren

Video: Slik bruker du en Antivirus Boot Disc eller USB-stasjon for å sikre at datamaskinen er ren

Video: Slik bruker du en Antivirus Boot Disc eller USB-stasjon for å sikre at datamaskinen er ren
Video: Как установить Windows 11 второй системой. Несколько операционных систем на одном компьютере. - YouTube 2023, September
Anonim
Hvis datamaskinen din er infisert med skadelig programvare, kan det hende at det ikke er nok å kjøre et antivirusprogram i Windows for å fjerne det. Hvis datamaskinen din har en rootkit, kan malware kanskje skjule seg fra antivirusprogramvaren.
Hvis datamaskinen din er infisert med skadelig programvare, kan det hende at det ikke er nok å kjøre et antivirusprogram i Windows for å fjerne det. Hvis datamaskinen din har en rootkit, kan malware kanskje skjule seg fra antivirusprogramvaren.

Dette er hvor oppstartbare antivirusløsninger kommer inn. De kan rydde skadelig programvare fra utenfor det infiserte Windows-systemet, slik at skadelig programvare ikke kjører og forstyrrer oppryddingsprosessen.

Problemet med å rydde opp skadelig programvare fra innen Windows

Standard antivirusprogram kjører i Windows. Hvis datamaskinen er infisert med skadelig programvare, må antivirusprogramvaren kjempe mot skadelig programvare. Antivirusprogramvare vil forsøke å stoppe skadelig programvare og fjerne den, mens malware vil forsøke å forsvare seg og slå av antivirusprogrammet. For virkelig stygg malware kan antivirusprogramvaren ikke helt fjerne den fra Windows.

Rootkits, en type malware som skjuler seg selv, kan være enda vanskeligere. En rotkit kan laste opp ved oppstartstid før andre Windows-komponenter og hindre Windows i å se det, skjule prosesser fra oppgavebehandling, og til og med lure antivirusprogrammer til å tro at rootkit ikke kjører.

Problemet her er at malware og antivirus begge kjører på datamaskinen samtidig. Antiviruset forsøker å bekjempe skadelig programvare på sin hjemmegrøft - malware kan sette opp en kamp.

Hvorfor du bør bruke en Antivirus Boot Disc

Antivirus oppstartsdisker håndterer dette ved å nærme seg skadelig programvare fra utenfor Windows. Start datamaskinen fra en CD eller USB-stasjon som inneholder antivirusprogrammet, og laster et spesialisert operativsystem fra platen. Selv om Windows-installasjonen din er helt infisert med skadelig programvare, vil det spesielle operativsystemet ikke ha skadelig programvare i det.

Dette betyr at antivirusprogrammet kan fungere på Windows-installasjonen fra utsiden. Malware vil ikke kjøres mens antivirus forsøker å fjerne den, slik at antivirusprogrammet kan finne og fjerne skadelig programvare metodisk uten at det forstyrrer.

Noen rootkits vil ikke kunne sette opp triksene de bruker ved oppstart av Windows for å skjule seg fra resten av operativsystemet. Antivirus vil kunne se rotkittene og fjerne dem.

Disse verktøyene blir ofte referert til som "redningsdisker." De er ment å brukes når du trenger å redde et håpløst infisert system.

Image
Image

Bootable Antivirus Options

Som med enhver type antivirusprogramvare har du ganske mange alternativer. Mange antivirusprogrammer tilbyr oppstartbare antivirusprogrammer basert på antivirusprogramvare. Disse verktøyene er generelt gratis, selv når de tilbys av selskaper som spesialiserer seg på betalte antivirusløsninger. Her er noen gode alternativer:

  • avast! Redningsdisk - Vi liker avast! for å tilby et kompatibelt gratis antivirusprogram med gode deteksjonsfrekvenser i uavhengige tester. avast! Nå tilbyr muligheten til å lage en antivirus boot disk eller USB-stasjon. Bare naviger til Verktøy -> Rescue Disk-alternativet i avast! skrivebordsprogram for å lage oppstartbare medier.
  • BitDefender Rescue CD - BitDefender ser alltid ut til å få gode resultater i uavhengige tester, og BitDefender Rescue CD tilbyr samme antivirusmotor i form av en oppstartbar plate.
  • Kaspersky Rescue Disk - Kaspersky mottar også gode resultater i uavhengige tester og tilbyr sin egen antivirus boot disk.

Dette er bare en håndfull alternativer. Hvis du foretrekker et annet antivirus av en eller annen grunn - Comodo, Norton, Avira, ESET eller nesten alle andre antivirusprodukter - vil du sikkert finne at den tilbyr sin egen systemredningsdisk.

Image
Image

Slik bruker du en Antivirus Boot Disc

Å bruke en antivirus boot disk eller USB-stasjon er faktisk ganske enkelt. Du trenger bare å finne antivirus boot disken du vil bruke og brenne den til disk eller installere den på en USB-stasjon. Du kan gjøre denne delen på hvilken som helst datamaskin, slik at du kan opprette antivirus boot media på en ren datamaskin og deretter ta den til en infisert datamaskin.

Sett opp oppstartsmediet i den infiserte datamaskinen, og start deretter på nytt. Datamaskinen bør starte opp fra det flyttbare mediet og laste det sikre antivirusmiljøet. (Hvis det ikke gjør det, må du kanskje endre oppstartsrekkefølgen i BIOS eller UEFI-firmware.) Du kan deretter følge instruksjonene på skjermen for å skanne Windows-systemet for skadelig programvare og fjerne den. Ingen skadelig programvare kjører i bakgrunnen mens du gjør dette.

Image
Image

Antivirus oppstartsdisker er nyttige fordi de lar deg oppdage og rengjøre malwareinfeksjoner fra utenfor et infisert operativsystem. Hvis operativsystemet er sterkt infisert, kan det hende at det ikke er mulig å fjerne - eller til og med oppdage - all skadelig programvare fra den.

Anbefalt: