Firefox handler om å bli en nesten fullstendig kopi av Chrome

Innholdsfortegnelse:

Firefox handler om å bli en nesten fullstendig kopi av Chrome
Firefox handler om å bli en nesten fullstendig kopi av Chrome

Video: Firefox handler om å bli en nesten fullstendig kopi av Chrome

Video: Firefox handler om å bli en nesten fullstendig kopi av Chrome
Video: Introduction to the Power of RoboCopy: Data copy, move and syncing utility for Admins - YouTube 2023, September
Anonim
Mozilla Firefox skyldes for noen store endringer snart. Ved utgangen av 2015 vil Firefox flytte til en mer Chrome-lignende multi-prosess-design. Og om et år til et og et halvt år vil Firefox forlate sitt nåværende tilleggsprogram for en i stor grad kompatibel med Chrome-utvidelser.
Mozilla Firefox skyldes for noen store endringer snart. Ved utgangen av 2015 vil Firefox flytte til en mer Chrome-lignende multi-prosess-design. Og om et år til et og et halvt år vil Firefox forlate sitt nåværende tilleggsprogram for en i stor grad kompatibel med Chrome-utvidelser.

Dette er ikke nødvendigvis dårlige endringer - faktisk er de uten tvil store forbedringer. Men Firefox ser ut som å forlate sin store fordel og blir enda mer Chrome-lignende. Listen over grunner til å bruke Firefox over Chrome krymper.

En Multi-Process, Sandboxed Firefox er nesten her

Firefox står for øyeblikket som eneste nettleser med en prosess. Chrome var multi-prosess når den ble lansert, og andre nettlesere som Internet Explorer, Microsoft Edge, Apple Safari og Opera er nå alle nettlesere.

Faktisk er Firefox ikke engangsprosess lenger - den har en spesiell plugin-container-prosess som den bruker til å isolere Flash-plugin-modulen og andre nettleser-plugin-moduler fra resten av nettleseren. Men hvis du har en åtte-core CPU og laster åtte nettsider, vil de ikke løpe på åtte kjerner - de vil bare kjøre på en enkelt.

Mozilla har hatt en på nytt, off-again prosjekt for å fikse dette kalt elektrolysen. Prosjektet ble stanset i 2011 fordi det var for vanskelig, men det ble startet år senere. Heldigvis er det nesten her. Multi-prosess Firefox er som standard i de nåværende nattlige byggene av Firefox, og vil bli rullet ut til alle i midten av desember 2015, ifølge Mozilla. Dette betyr at Firefox til slutt vil fungere bedre på multi-core CPUer når du gjør flere websider.

Som en annen bonus vil sikkerhetssandbokse komme sammen med elektrolyse. Dette er en annen etterlengtet funksjon som andre nettlesere - ja, inkludert Internet Explorer - har hatt i mange år. Firefox er for øyeblikket den eneste nettleseren som ikke bruker sandboksteknologier for å begrense skadeutviklingen som nettleseren kan gjøre. Dette har hatt reelle virkninger i den virkelige verden - vitne til det nylige malvertiseringsangrepet som brukte en nulldag i Firefox for å kompromittere Windows, Mac og Linux-brukere på et russisk nettsted. Sandboxing sannsynligvis ville ha forhindret dette, eller i det minste ville ha krevd at angriperne utnytter en separat feil i sandkassen også.

Image
Image

WebExtensions vil erstatte Firefox kraftige utvidelsesramme

Mozilla har nylig annonsert sin intensjon om å drepe dagens Firefox-utvidelsesramme og erstatte det med noe nytt. Den nye rammen, kalt WebExtensions, er "i stor grad kompatibel med modellen som brukes av Chrome og Opera." Microsoft Edge skal nå et utvidelsesramme som også i stor grad er kompatibelt med Chromes utvidelsesramme - alle, men Apple synes å hoppe på dette bandwagon og inkorporerer Chrome-lignende utvidelser.

Nåværende XUL- og XPCOM-utvidelser vil bli avskrevet og fjernet helt innen ett og ett halvt år. De kraftige tilleggene du bruker i Firefox i dag? De vil være borte på et tidspunkt i nær fremtid, erstattet med tillegg mye mer som Chrome.

Nå er dette ikke verdens ende. Mozilla ønsker å utvide rammeverket for Chrome-utvidelser for å legge til funksjoner for å gjøre utvidelser som NoScript mulig, og legge til sidebjelpstøtte som sidebjelpstøtten i Opera. Mozilla vil sikre at nåværende populære utvidelser kan fortsette å fungere i fremtidens FIrefox, og jobber med å få det til å skje.

Og det er også gode nyheter. Firefox kraftige forlengelsesramme har ført til mange problemer med tannkjøtt, spesielt når Mozilla hoppet ombord på en Chrome-lignende hurtigutløsningssyklus. Det kommer til å forårsake mye flere problemer, da mange utvidelser må oppdateres for å støtte multi-prosess Firefox, eller de fungerer ikke som de skal. Fremtidige prosjekter som Servo - en ny layoutmotor som kanskje en dag erstatter Gecko - vil heller ikke være kompatibel med det gamle utvidelsessystemet. Og det skal være en forbedring i sikkerhet, da utvidelser kan være sandboxed litt mer og ikke alle har tilgang til alt.

Men dette rettferdig gni noen mennesker på feil måte. Firefox forlengelsessystem er i ferd med å bli mindre kraftig. For øyeblikket kan nettleserutvidelser gjøre praktisk talt alt i Firefox. Det fører til sikkerhetsproblemer, kompatibilitetsproblemer og brudd under utviklingen. Men det er også Firefox store fordel - Firefox er nettleseren med den kraftigste tilleggsrammen, bar none. Det skal ikke lenger være sant. Mozilla vil legge til funksjoner for å tillate de mest populære tilleggene å fortsette å fungere, men mindre brukt add-ons og fremtidige tillegg vil være mye mer begrenset i hva de kan gjøre.

Hvis Firefox ikke lenger har den kraftigste tilleggsrammen, vil den største fordelen over konkurrentene være borte.

Image
Image

Firefox har fulgt i Chromes fotspor for år

Selvfølgelig har Firefox lenge fulgt i Chromes fotspor. Kort tid etter at Chrome lanserte, hoppet Mozilla ombord på en rask utgivelses syklus som ser regelmessige utgivelser av Firefox hver sjette uke. Dette forårsaket mange problemer med ødelagte tilleggsprogrammer fordi Firefox-tilleggsrammen aldri ble designet for dette.

I fjor mottok Firefox et nytt tema med navnet Australis som er designet for å være mer "moderne". Mange brukere vurderte dette mye mer Chrome-lignende og balked på det.Firefox har også dumpet statuslinjen, som Chrome gjorde.

Andre funksjoner har blitt stadig mer Chrome-lignende. Firefox Synkronisering ble redesignet for å bare bruke et brukernavn og passord i stedet for det gamle sikkerhetsnøkkelsystemet - akkurat som Chrome. Du kan nå både normale nettlesere og private nettleservinduer samtidig, som i Chrome. Mozilla har begynt å pakke inn tvilsomme funksjoner som Firefox Hei og Pocket-integrasjon, akkurat som Google har bygget sine egne funksjoner i Chrome. Firefox kan nå spille H.264-videoer på nettet, som andre nettlesere kan.

Mozilla vil bare tillate Mozilla-signerte tilleggsprogrammer på den stabile versjonen av Firefox, og krever at brukerne bytter til en utviklerversjon for å installere dem som Mozilla ikke har godkjent. Chrome begrenser også disse av sikkerhetsmessige grunner.

Og Mozilla er i ferd med å komme ut med Firefox for iOS - en nettleser for iPhone og iPad som gir en annen hud rundt Apples Safari-renderer, men lar deg synkronisere med din Firefox-konto. Chrome for iOS fungerer på samme måte, men Mozilla unngikk å gjøre dette i årevis fordi de ikke kunne bruke sin egen Gecko-renderingsmotor.

Image
Image

Firefox trenger en bestemt identitet

Gjør deg ikke feil: De fleste av disse endringene er gode. Selv de mest kontroversielle som å bli kvitt utvidelsesrammen vil trolig være en forbedring på lang sikt.

Men det er ingen tvil om at Firefox gradvis mister sin distinkte identitet. Å forlate det kraftigste utvidelsesrammen for en tilleggsmodell som er stort sett kompatibel med Chrome, vil være et stort slag for en vokal del av Firefox-brukerbasen.

Mozilla må svare på et viktig spørsmål: Hvorfor bruke Firefox over Chrome? Mozilla vil trolig hevde at Firefox er unikt fordi det er laget av en ideell bedrift dedikert til å gjøre nettet bedre, i stedet for store for profitt selskaper som gjør flere ting som sine konkurrenter. Den bruker også Gecko, en annen gjengivelsesmotor, som forhåpentligvis bidrar til å bevare webstandarder gjennom en rekke implementeringer. Men er det virkelig nok?

Firefox bruker nå Yahoo som standard søkemotor, og det er absolutt ikke en stor fordel. Gå videre - søk "vlc" på Google, Bing og Yahoo akkurat nå. Google vil vise deg en stor VLC-nedlastingskobling uten villedende annonser, Bing vil vise deg noen farlig misvisende annonser, men viser deg fortsatt mot VLC-nedlastingssiden, og Yahoo vil vise deg en haug med annonser som prøver å få deg til å laste ned skadelig programvare uten en tydelig indikasjon på hvor du kan få VLC. Firefox har den verste standard søkemotoren av en vanlig nettleser, og Mozilla hjelper absolutt ikke brukere ved å gå med Yahoo.

Anbefalt: