Casa Curutchet

Casa Curutchet
Casa Curutchet
Anonim

Sometimes architects have to consider challenges that a priori seem to make construction impossible, especially when construction problems, already difficult in themselves, are joined by limitations regarding the land or the distribution of the same. In this sense, the work of Le Corbusier should be doubly admired since not only was the architect able to overcome the difficulties that arose in the construction of this single-family home, but he also managed to capture in it each of the points that serve as the basis for support its architectural conception.

curutchet

Charles-Édouard Jeanneret-Gris known in reality as Le Corbusier (1887 – 1965) was one of the most renowned architects of the modern era, although he also worked as an interior designer and decorator or art theorist. Le Corbusier not only designed endless works that never actually saw the light of day, but was consistent with his artistic thought so thateverything he theorized ended up being reflected in his constructions.

La Casa Curutchet was a great constructive feat since the architect had thought on several occasions to carry out a work in Latin America, although this project had always been canceled for one reason or another. The architect contactedAmancio Williamsfor whom he was originally designing the Casa Curutchet. However, when the scientist PedroDomingo Curutchet commissioned a house from the Swiss who readapted the designs of the house that was going to be for Williams.

The house was built between 1949 and 1953 and is currently the CCollege of Architects of Río de la Plata, although it is rented for some seasons to relatives of Curutchet. In construction, thefive basic principles on which Le Corbusier based most of his works are appreciated:

The use of pilotis, a conjunction of pillars and concrete, to raise the upper part of the house and thus also achieve a free and dynamic floor plan in the construction. The terrace with garden included since the architect thought that the natural land that the house occupied should be returned to mother nature in the form of a garden. The use of rectangular windows that, as was the case on the ground floor, allowed the walls, including the load-bearing ones, to have greater freedom. Also the facade of the house is free with the setback of the pillars.

Popular topic