Saynatsalo Town Hall by Alvar A alto

Saynatsalo Town Hall by Alvar A alto
Saynatsalo Town Hall by Alvar A alto
Anonim

The proposals of the Finnish architect Alvar A alto were always interesting. Whether they were to make the entire building of a university or that of U. Helsinki technique, as if it were a house like Villa Mairea. And of course the idea that he proposed for the construction of theTown Hall of Saynatsalowas also different. In fact, when the competition for its construction came out, A alto presented a project called "curia", making it clear that his idea was to create an institutional building that, above all, would serve to facilitate civic relations within that logging town located on a small Finnish island by Lake Paijane.

picture

Alvar A alto's Saynatsalo Town Hall

So he devised a set of buildings around a courtyard, which is otherwise common in the Finnish region ofKarelia. Like him, he took into account relating these buildings to the wooded nature that surrounds the place, and even took advantage of the slope of the land to propose different levels. In fact, there are two stairs to climb to the top. One of them is made of granite, while the other is covered with grass. And when going up the latter, it gives the sensation of ascending to a kind of acropolis, where a broken tower stands out in that kind of internal courtyard, where the public nature of the city is clear.construction.

picture

Saynatsalo Town Hall Courtyard

There are administrative offices typical of a town hall, in addition to other cultural services such as a library, a plenary hall, meeting spaces and even shops.

Everything here is very simple in terms of form, and the materials are common. That is, bricks, stones, wood and copper used for the finishes on the facades. Somehow the Syanatsalo Town Hall, built between 1949 and 1952, was a key work in the evolution of the architectural ideas of Alvar A alto. Its construction meant skipping some of the most rigid precepts of the architecture of the Modern Movement, and in return it took much more into account the need for each construction to adapt as much as possible to the location where it had been to locate He acquired a sense of place and also the concept that the building had to become an intermediary between man and the landscape, something that he undoubtedly fully achieved in this work.

Popular topic